Forbilde

 

 

 

Dette bildet er tatt på Mausund, men for noen dager siden gikk jeg til Besselvassheia, Frøyas høyeste punkt ( så lenge det varer). Jeg gikk i egne tanker, og hoppet fra stein til stein fordi det var så bløtt i marka.

På tur tilbake sto det plutselig to damer foran meg, to damer i sin beste alder, og de spurte meg om det var langt igjen. Nja, et stykke, og løypa har vært lettere å gå enn akkurat i dag, men rundt neste sving ser dere toppen og den røde postkassen lovet jeg.

 

 

De hadde det ikke travelt i det hele tatt, og vi sto der og pratet i en halvtime. Det er nesten utenkelig, særlig med tanke på at jeg er elendig på småprat. Først hjalp jeg den ene av dem med å laste ned trimpoeng-appen, deretter nevnte den andre at hun hadde sett ansiktet mitt før, og så innrømmet begge to at de hadde lest bloggen min opptil flere ganger.

Jeg innrømmer at det er smigrende.

Det endte med at jeg ikke rakk å hente trimpoeng ved postkassen i Stutvassdalen, for jeg skulle i bursdag klokka 17, men damene er tilgitt.

 

Særlig snakket vi om psykisk helse. Vi snakket om alt mellom himmel og jord, og alle tre mente at kropp og sjel henger sammen. Jeg har vært åpen om det på bloggen, og de våget å åpne seg for meg.

Derfor ble det en stjernestund.

 

Jeg fikk også en tankevekker i går, da ei som jeg er facebook-venn med la ut bilder av seg selv og den nye strikkegenseren sin. Genseren var nydelig, jenta er nydelig, men det var ordene som traff.

Alltid er vi så kritiske mot oss selv; nesten alltid sier stemmene i hodet at vi ikke er bra nok.

Bra nok for hvem?

Hvorfor var jeg ikke fornøyd med meg selv da jeg var tjue år og fastere i fisken?

Fordi jeg ikke visste bedre.

Hvorfor tror jeg at jeg ikke er flott nok nå som jeg er midt i livet, og liksom skal vite bedre?

Det er vankelig å finne svar, for svaret ligger sikkert hos meg selv. Jeg har så lenge jeg kan huske vært veldig selvkritisk og perfeksjonistisk, bare ikke når det gjelder hagen. Ugresset får stort sett vokse fritt, for jeg vil heller bruke tiden min på å luke vekk uregjerlige tanker.

Men de er standhaftige som løvetanna tankene mine.De trenger seg opp og fram, men det er kanskje bra, for å løfte ting fram i lyset hjelper mot det meste.

Da sprekker til og med trollene.

 

Jeg synes det er vanskelig å leve opp til alle kravene som jeg stiller til havets datter. Jeg legger nok lista alt for høyt. Det er beintøft til tider, og ganske utmattende. På den måten er jeg ikke et forbilde, men jeg håper at jeg kan være et forbilde gjennom å vise min sårbarhet. Jeg søker alltid mot havet i slike stunder, og ettersom jeg søker dit ganke ofte – ja, så sier det kanskje sitt.

 

På tur ut til Svalbalen hører jeg alltid lyden av havbåra. Når jeg går tilbake hører jeg bare stillheten. Det betyr at båra og jeg har blitt ett.

Jeg vet at det høres merkelig ut, men for den som er glad i naturen er det den mest naturlige sak i verden.

Jeg elsker Frøya av hele mitt hjerte, og innerst inne så vet jeg at man må være glad i seg selv for å kunne si ja til andre.

Det er av og til vanskelig å knekke den koden, selv for ei som er midt i livet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ei bør å bære

(Foto: Jan-Egil Eilertsen)

 

Hun brenner i takknemlighet
og tenner lys for dem som vet,
for de som berga hennes ære
når stunda ble for tung å bære.
Men vi skal bære det i lag
og være med deg natt og dag,
vi henter styrken fra vårt indre
og slik blir børa di litt mindre.
Tove
Tenk at det finnes båter som er store nok, og biler som er lange nok, til å frakte disse kolossene inn i vår natur. Øya er flat, og det høyeste punktet er 76 meter over havet, så prøv å tenk dere hvordan det blir. Det tror jeg ikke at noen har begreper om egentlig, selv ikke de mest ihuga motstanderene. Selv ikke de som har satt seg grundig inn i saken, og som kjenner til detaljene, makter å ta innover seg dette.
Det gjør vondt i sjela å tenke på at det skal plasseres 14 vindturbiner midt i hjertet av Frøya. Hver av dem rager 180 meter over havet. Jeg kan bare ane hvordan det føles for dem som får dette synet midt i fleisen når de kaster et blikk ut av vinduet.
Og for rypa er det slutt på freden.
(Foto: Jan-Egil Eilertsen)
Jeg er ikke den som har vært mest i Nessadalen, men jeg var der ofte før den endelige avgjørelsen ble tatt. Der har jeg blitt kjent med masse fine folk, og har alltid blitt tatt i mot med åpne armer.
Siden har jeg tenkt på det hver eneste dag, og gjør det fortsatt; hvordan kunne dette skje?
Jeg vet at det er fordeler og ulemper med alt, og jeg vet at det har skjedd ting underveis (fra begge hold) som ikke er bra, men jeg er den som snakker med hjertet. Følelsene ligger utenpå. Jeg mangler detaljkunnskap, jeg er en litt for fredelig demonstrant, men det betyr ikke at jeg mangler vett og forstand.
Dette er vettløst.
(Foto: Elin Grubba Rabben)
Selvfølgelig må det produseres kraft, men øya er for lita til å bære dette. Mange synes sikkert at det er en egoistisk tanke, for det er vel vår plikt å bidra til fellesskapet?
Ikke på denne måten, takk.
Og fuglene, de har vinger, så det er fritt fram å bygge reir et annet sted.
(Foto: Jan-Egil Eilertsen)
Det merkelige er at i denne saken så ga man f**n i fugler og hekketid, for det er utenlandske investorer og makta som rår. Når en lokal bedrift ønsker å etablere seg, da setter hubroa kjepper i hjulene for dem. Nei, det er ikke fuglen sin skyld, men det hersker en forskjellsbehandling som det er vanskelig å forstå seg på.
Det er mye jeg ikke er klok på.
Det heter at man blir klok av skade, men denne skaden tror jeg er uopprettelig, selv om de lover å gjenopprette etter seg. Vi må leve med dette synet i mange år framover, og Frøya blir aldri som før. De frister med sykkelstier og gapahuk, for dette kan bli et fint og lett tilgjengelig turområde.
Det har de kanskje rett i, men jeg kjøper det ikke.
Jeg har vært oppe ved vindkraftanlegget på Hitra to ganger. To ganger har jeg trasket opp dit, og denne dagen var den tyngste, for da visste jeg at det var en av de siste turene jeg gikk med Milla. Hun var livredd alt som beveget seg i lufta, så jeg ville bare gi henne litt mestringsfølelse. Jeg visste nemlig at hun ikke fryktet turbinene. Likevel, til tross for at vi hadde ulikt syn i akkurat denne saken, så respekterte jeg henne fullt og helt.
Nå har jeg vært der oppe for siste gang.
Men jeg har ikke gått min siste tur, for jeg har alltid benyttet meg av naturen, og det kommer jeg til å fortsette med. Øya tar i mot oss, stolt og hardfør, og sånn er folkeslaget også. Vi kan å sette sjøbein; det har generasjon etter generasjon med sjøfolk lært oss.
 Til sjuende og sist så hører vi sammen – havets sønner og havets døtre.
( Vet ikke hvem som er fotograf  – sterkt bilde )

Fattig var du om aldri
i livet du kjenne fekk
at mellom deg og dei andre
levande straumar gjekk
av tillit og varme som styrkte
kvart band som til livet deg batt,
og lar deg få kjenne, når alt blir gjort opp,
at meir enn du gav, fekk du att.

– Haldis Moren Vesaas –

 

Gjestfriheta sjøl

 

 

 

“Noen mennesker kommer inn i livet ditt og blåser deg over ende,
andre forlater deg når det blåser som verst.
Men noen kommer som en rolig sommervind,
smyger seg rundt deg som et deilig teppe.
De kan være borte i lange tider, men kommer alltid tilbake.
Ta vare på disse menneskene.
Det er de som får deg gjennom alle stormene.”

 

 

Renathe og Roar er like åpne og gjestfrie som den øya de har feriehus på.

Mausundvær er øya i mitt hjerte; mest på grunn av omgivelsene men også fordi at jeg liker folkeslaget.

Folket uti havet er likandes.

Min store drøm er å finne ei lita skrivestue der ute som jeg kan kjøpe, og det mener jeg fra dypet av mitt hjerte. Derfor dro vi på visning i går, for venninna mi er mer impulsiv enn det jeg er.

Jeg har drømt om det lenge, tenkt på det mye, og dette er kanskje den spede begynnelsen på en prosess som fører til at drømmen går i oppfyllelse.

Det ble ikke hus denne gangen, men det jeg ser for meg er et lite, sjarmerende hus med sjøutsikt. Ikke så stort, men helst såpass fint at jeg slipper å renovere så mye.

Hvis det ikke følger en handyman med på kjøpet da 🙂

 

 

Hunden til venninna mi er morgenfugl som meg, og etter disse dagene er han i toppform. Vi har gått tur både seint og tidlig vi to. Det hendte flere ganger at jeg sa Milla i stedet for Balder, for det er jo henne jeg alltid har delt sånne opplevelser med.

Litt sårt å tenke på, men heldigvis ble jeg tilgitt av dem begge.

 

Da vi var opp ved denne lykta i dag tidlig så fikk sett niser på nært hold. Jeg har opplevd det før, men blir likevel over meg av begeistring hver gang det hender. Sånne opplevelser er selve meningen med livet for meg.

Jeg vet ikke om Balder er enig, men jeg tror det, for noen ganger kan et blikk si mer enn tusen ord.

Jeg setter stor pris på stillhet, og her var vi stille sammen.

 

 

Noen av bildene ble litt mindre enn de andre, men det viktigste er at dette er mennesker jeg setter STOR pris på.

Vertsskapet til høyre, og så er jeg så heldig at jeg fikk to til på kjøpet. Noen mennesker liker man umiddelbart, og sånn er det med de to til venstre i bildet.

Jeg kjenner dem ikke så veldig godt, men det merkelig er – har jeg kjent dem bestandig?

Det føles sånn.

 

Her er vi på Bogøya; en perle det også. Hyggelige mennesker, ubeskrivelig atmosfære og nydelig mat. Supen Pøbb må bare oppleves.

Renathe hadde forresten planer om å hoppe fra brua, men ombestemte seg i siste liten.

Hun – som er så impulsiv.

 

 

Her er vi på nattevandring, for å se sola gå ned i havet. Flotte bilder, men enda finere i virkeligheten. Det kan vanskelig beskrives, men heldigvis fikk vi oppleve det.

Det er det som betyr noe.

 

Den uroa jeg ofte kjenner på innsiden, den fordufter når jeg har utsikt mot havet. Den mangler der jeg bor nå, selv om det er det som er hjemme.

Jeg kan ikke fordra sitkagrana.

Det er svabergene som er mitt sted, uansett vær. Jeg driter i om grana tar av for været, jeg vil ikke se den for mine øyne.

Landskapet skal være åpent og fritt, sånn at man får puste.

 

 

Varme, rause, gode mennesker, men hvor er Roar? Han ble igjen hos knotten, og mens han slo vilt rundt seg fikk han nye ideer til nye prosjekter (les: plattinger). Utrolig hva disse to gutta fikk gjort på kort tid. Var det ikke for knotten så kunne vi hatt plattdans i kveld, men smådjevlene stjal hele showet.

At en sånn liten skapning som knotten kan jage folk fra gård og grunn; det er nesten ikke så man tror det.

Det må også oppleves.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Takket være været og omstendighetene så ble det en magisk avslutning på mini-ferien min.

 

Balder i solnedgang; en hund som det er veldig lett å bli glad i.

 

 

Her ser det ut som om jeg svever på en rosa sky, og det stemmer, for det gjør jeg alltid når jeg er på Mausund.

Noen som vet av et bittelite hus?

 

 

Jeg vet at hvis jeg finner det stedet jeg søker, da vil jeg dra hit så ofte jeg kan.

 

 

 

 

 

 

Jeg venter i spenning

 

 

Jeg har alltid brukt naturen som terapi, som nytelse og som et fristed. Tiden jeg bruker utendørs er mitt friminutt; kroppen jobber, men hodet får hvile.

Jeg bruker naturen til å bearbeide ting, små og store hendelser i livet – på godt og vondt.

I det siste har jeg gått og gått og gått, og gått ned tre kilo.

Aldri så galt at det ikke er godt for noe, selv om det ikke er det som er målet med reisen.

 

 

 

 

Målet er at kroppen og hodet skal spille på lag, samtidig som jeg samler trimpoeng. Jeg merker godt at jeg har sluttet med Zoloft, for jeg er fryktelig svimmel. Heldigvis er det bedre enn for ei uke siden.

Jeg har muligens et lite oppbluss av tankekjør, jeg sover dårligere enn før, og jeg er mer lettrørt.

Men jeg akter å gi det en sjanse.

 

 

 

 

Titran er hvilested nummer en, og Sletringen er selve symbolet på Frøya for min del. Jeg blir aldri lei av denne utsikten.

I ferien har jeg sovnet, og våknet, til dette synet to ganger.

Finnes det noe vakrere?

Knapt nok.

Det må i såfall være å våkne i telt på Inntian, og speide mot Frøya, for det har jeg også gjort i sommer.

 

 

 

Tre netter i telt, massevis av turer i Frøya-hauan og på svabergene, mange fine stunder med familie og venner.

Og enda har jeg ei ferieuke igjen.

Den skal jeg også tilbringe hjemme, men jeg funderer på å ta i mot invitasjonen om å besøke et vennepar som har feriehus på Mausund.

Ingenting å tape, alt å vinne.

 

 

 

Denne sommeren ble litt annerledes, men jeg takler det. Jeg takler fint å være alene, for jeg har så mange flotte og rause mennesker i livet mitt. Da vet jeg at jeg aldri er alene.

Det setter jeg umåtelig stor pris på.

Jeg fryder meg over at ungdommen har mulighet til å tilbringe hele sommeren hos faren i Sverige. De må selvfølgelig beregne karantene ved hjemkomst, men det er det sannelig verdt.

 

 

 

Her fanget jeg soloppgangen (det har sine fordeler at blæra er full).

Jeg fikk til og med øye på en oter. Han er visst morgenfugl som meg. Jeg hørte ham før jeg så ham, for han stupte fra svaberget og rett i sjøen.

Han stakk hodet opp av vannet og hilste både meg og en ny dag velkommen.

 

 

Jeg har også vært ute ved Sletringen Fyr sammen med Unni Hattmyr denne sommeren. Det skal dere få høre mer om senere.

Jeg venter i spenning selv også 🙂