En fortsettelse

 

Jeg ser ikke på Nyttårsfeiringen som en slutt, eller som en ny start. For meg er 1. Januar en fortsettelse.

Det er mange og førti år siden jeg tok de første skrittene på min egen vei, og jeg har aldri vært så stødig som det jeg er nå.

 

 

Jeg ser det i øynene mine. Der er det både glimt og vilje. Der er det både glede og styrke, men også øyeblikk av usikkerhet og svakhet.

Jeg ser iallefall sunn og frisk ut. Som min onkel en gang sa til meg: Mager har du aldri vært. 

Jeg liker at kinnene er litt rundere igjen, for de var faktisk magre en stund. Det blir gjerne sånn når livet velter om kull. Det gjenspeiles i ansiktet.

 

Styrken –
den virkelige styrke –
har i si hand en stav
som heter svakhet.

Den dagen styrken glemmer
å stø seg til denne mjå seljekvisten,
da snubler den i en kingeltråd
og brekker lårhalsen.

– Hans Børli –

 

Jeg er voksen, og takk for det, selv om jeg ikke er i brekke lårhalsen-alder ennå. For med alder følger trygghet og erfaring, selv om voksne også tråkker i salaten rett som det er.

Det er sånt man lærer av. 

I jula har jeg spist alt annet enn salat, og har dermed unngått å trå feil. Jeg har vært ekte husmor og mamma. Jeg har fulgt den smale sti, og skapt en varm og god julefeiring. Jeg har ikke vært i nærheten av villspor.

Det gjenspeiles i et bilde som ble tatt av mine barn. De gliser bredt og har glade øyne på det bildet, begge to. Jeg har rammet det inn, men viser det ikke fram her, for de har begge en større porsjon fornuft enn meg.

De vil ikke brette ut livet sitt på internett, og jeg skjønner ikke hvor de har det fra.

 

 

Jeg er også veldig glad for dette hjertet som jeg fikk i julegave. Fordi det er fint, og fordi jeg vet hva det betyr. Det har fått hedersplass rundt halsen min.

Jeg håper dette hjertet bringer med seg fine padleturer og sinnsro. Jeg håper det bringer med seg varme og nærhet, god helse og gode venner.

Jeg håper at det bringer med seg kjærlighet og styrke, familiebånd og fine naturopplevelser.

Stort ansvar å legge på et lite hjerte, kanskje, men et lite hjerte kan romme mye mer enn du aner. Og i hjertet bærer jeg sinnsro-bønnen.

 

SINNSROBØNNEN

Gi meg sinnsro
til å godta de ting jeg ikke kan forandre,
mot til å forandre de ting jeg kan,
og visdom til å se forskjellen.

 

Jula er spesiell, men for meg er hverdagskjærligheten det som betyr mest. Disse små gestene av omtenksomhet som bare skjer.

Slik som i dag.

Da bare skjedde det at Anette ba meg hjem på kaffe og søte kaker. Det var ikke kaffe og kaker som smakte best, selv om det smakte veldig godt.

Det var tanken og omtanken. Hun satte en ikke helt tilfeldig kopp foran meg, for hun synes jeg har vært modig i mine valg dette siste året.

Hun hadde heklet en ugle til meg, fordi hun vet at jeg liker ugler. 

Og vi har avtalt rødvin og nyttårsbad i sjøen.

 

 

Da skal vi ta en skål  for hverdagslykka.  For vi har begge skjønt meningen med livet. Det snakket vi om i dag, under fire øyne. 

Denne gaven hadde jeg med til Anette. En fargerik fugl som tar sats, og flyr ut i livet.

Det er henne, det.

 

 

 

Hold sinnet ditt vart og villig, som greina i brisen:
en hvileplass for fugler, med vingen blå av himmelduft.

– Hans Børli –

 

Bare ord

Jula er en salig blanding av stress og allverdens tid å ta av. Jula er også en blanding av refleksjon og tradisjon. Siden vi foreldre ikke bor sammen denne jula, så har jeg vært ekstra opptatt av at alt skal bli så bra som mulig. For unger er unger, hele livet. Ungdom har også behov for å se at mamma og pappa har det fint sammen, fordi om de ikke lever sammen. 

Jeg synes vi har klart det fint. 

Vi har vært samlet til lillejulaften-kveldsmat og til julemiddag. Det med julemiddagen var ganske genialt. Jeg jobbet til fire, og kom hjem til dekket bord. Jeg inviterte Lasse hjem, og ba ham pent om å steke ribba. Han tok oppgaven på alvor, for maten smakte himmelsk. 

1., 2. og 3. Juledag har vi også vært sammen alle fire, både her og der. Sånn er jula. Middag her, og kveldsmat der.

Jeg har heldigvis en raus og voksen kjæreste, som tåler å komme i andre rekke for noen dager. Men etter frokost og Flåklypa i dag tidlig, så var det jamen på tide med en date.

Den var ikke så langvarig, men gjorde veldig godt. Jeg ble varm i hjertet, selv om det var kaldt ute.

 

 

Jeg er egentlig veldig glad i høst og mørketid, men etter den miserable vinteren vi har hatt i år, så kjenner jeg lengselen etter lysere dager og netter.

Lengselen etter å planlegge padleturer og andre turer. En ryggsekk full av kaffe, matpakke og kjærlighet.

En ryggsekk å samle turminner i. 

 

Hav og himmel er det beste jeg vet, og i dag ble jeg påminnet hvor godt det er. Røde, friske kinn og en lykkelig hund. Bølger som slo inn fra storhavet.

Det er da jeg kjenner aller best at jeg lever. Det er da jeg kjenner at jeg er heldig.

Det ble to turer ut til Skagan, for jeg glemte noe, og måtte tilbake og hente det. På min andre runde så tenkte jeg ikke at det var et slit å måtte vende tilbake, for det var det ikke. 

Det gjorde bare godt, for jeg ble plutselig så bevisst hvor heldig jeg er. Jeg møter mennesker hver eneste dag, som ikke kan hoppe lett fra stein til stein. Mennesker som sikkert hadde gitt hva som helst for å løpe en ekstra runde. 

 

Livet bygges langsomt. Stein for stein. Det hender at byggverk raser, og det hender at et bygg må barduneres og forsterkes. Jeg tror at ord, brukt på rette måten, kan lindre og styrke. Ord kan være en plattform å stå støtt på. Ord kan gi luft under vingene, om man velger dem med omhu og hjertevarme. 

 

Jeg vil danse mot vår,
kjenne hud møte hud,
være ung i et nyfødt år.

Kjenne liv i min kropp
fra en sol som står opp,
være ung – Jeg vil danse mot vår.

– Rolf Løvland –

 

Det er ikke sånn at jeg vil være ung igjen, jeg vil bare kjenne meg yngre enn på lenge.

Ugla mi

 

I går fikk jeg verdens beste førjulsgave. Når jeg sitter her i sofaen på lillejulaften, med kaffekoppen i handa, så føler jeg meg rik på vennskap.

I går stakk jeg innom Renathe for å levere julegaver, og da fikk jeg servert gløgg og pakke. En pakke som jeg skulle åpne med en gang. 

Først skulle jeg se hva som var innenfor det blå papiret, og etterpå skulle jeg lese brevet som fulgte med.

 

Jeg fikk den fineste ugla man kan tenke seg. Hun sa at da hun så den, så visste hun at den måtte bli min.

Vi har kjent hverandre fra vi var småjenter, og har fulgt hverandre hele livet. Ikke så tett hele veien, men vi har alltid visst at den andre har vært der.

Vi har delt alt mulig. Kjærestebetroelser, hockeysveiser, plastøredobber og skulderputer.

Vi har vært der når den andre har behøvd en skulder å gråte på, eller å lene seg mot.

I glede og sorg. 

 

Renathe tolket ugle-bildet slik:

Ugla har løftet vingene, og er klar til å fly. Samtidig har den et fast grep om greina, det kjente og kjære. Det er vanskelig å slippe tak, selv om den ønsker å fly.

Ugla har et stort hjerte. Den har pyntet seg, men vet ikke helt at den kanskje er fin. Fin som den er, og ekstra fin når den pynter seg.

Hun skriver at jeg skal løfte vingene og fly avsted, men ikke lengre og fortere enn jeg selv er klar for. Hun mener jeg skal ta det i mitt eget tempo, for det er fort nok.

Denne hjertevarme tolkningen av ugla og meg selv tar jeg med inn i jula. Jeg er heldig som har ei sånn venninne, som er med og blåser luft under vingene mine.

Så jeg kan fly fritt. Så jeg kan sitte på greina når jeg behøver trygghet og hvile. 

Tusen takk, Renathe.

 

 

Tilbakeblikk

Jeg ble fristet til å ta et tilbakeblikk på 2015, for det har vært så innholdsrikt.

Jeg er veldig glad i jobben min, og særlig når jeg får kjøre rundt på øya og være tilstede for hver enkelt. Når jeg får være kunnskapsrik og omsorgsfull sykepleier, da er jeg der jeg helst vil være. Allsidigheten vi er så heldige å få være en del av. Å kunne litt om alt, og det å opparbeide seg et godt klinisk blikk. Vi tar selvstendige valg der og da, for sykehuset ligger mange svinger og omveier unna. 

Jeg har delt mange fine turer og øyeblikk med kjæresten dette året. Vi deler heldigvis interessen for havet. Jeg har blitt trukket mot Titran mange ganger, alene eller sammen med andre. Der ute finner jeg roen. Da lytter jeg til havbåra, stillheten og kontrastene. Da nyter jeg samhørigheten med havet, fuglene og den jeg er glad i.

Vi hadde en fantastisk padleferie på Helgelandskysten, og skal garantert tilbake til dette området. Et dryss av holmer og skjær, akkurat som på Frøya, men likevel annerledes. Det er det som er så fint med å smyge rundt i kajakken. Å oppdage noe nytt hver eneste gang. 

Å bli tatt vel i mot av en ny familie gjør meg også glad. Inkluderende og trivelige folk. Jeg kjente dem jo litt fra før, men dette er annerledes.

Foreldrene mine er rause og snille. De hjelper meg med alt som jeg behøver hjelp til, og alt som jeg ikke behøver hjelp til. Det gnistrer litt av og til, men jeg er veldig glad for å ha dem i nærheten. Jeg hadde ikke klart meg så godt uten. De har taklet samlivsbruddet mitt på strak arm, selv om det sikkert er sårt for dem, også. 

De tar vare på han som jeg ikke bor sammen med lengre, og de har tatt vel i mot den nye. Barnebarna er gullet i livet deres. Alle 5. 

Jeg har vært på Røros med strikkeklubben. Ei helg full av latter, sprell og fine samtaler. Ei helg med god drikke og nydelig mat. Mat som vi ikke har laget selv. Vi betaler andre for å gjøre det, for det er vårt pusterom i den travle hverdagen. Fordi vi  fortjener det.

Jeg har vinterbadet i sjøen med Anette. Hutret og drukket meg varm på vin sammen med henne etterpå. Kroppen gløder etter en sånn dukkert. 

Jeg har vært mange ganger hos Mona. Hun disker opp med mat og vin, så lett som ingenting. Å sitte sånn, bare vi to, er veldig godt og nødvendig av og til. Vår spontantur til Håholmen i sommer er et av høydepunktene. Stikkordene er jordbær og champagne.

 

 

Et dryss av fine dager og kvelder, også sammen med andre som jeg er glad i.

 

Innimellom disse dagene kommer grubleren fram. Den sensitive og overfølsomme grubleren. Det å skulle gjøre sitt beste på alle områder hele tiden. Ta hensyn til alt og alle, og være det trygge punktet i midten som alt springer ut fra, eller være det punktet som alle kommer til med sitt. Ettersom jeg lytter mer enn jeg prater, så vet jeg mye. Det er en tillitserklæring jeg setter pris på, selv om det noen ganger gjør at jeg tenker så det går trill rundt.

Jeg vil ikke ha det annerledes.

Milla har snudd opp ned på livet mitt. En logrende og varm hund, som er lykkelig hver gang jeg kommer hjem. Da får jeg vel tåle at det har røket noen skolisser på veien, og at hundehår smyger seg inn i hver krok.

Hun er verd det.

Jeg står sterkt på egne bein nå, selv om jeg noen ganger er skjør og pinglete. Jeg har familie og venner i en trygg sirkel rundt meg, men jeg tør også å tråkke utenfor denne sirkelen. Jeg har blitt flink til å ta steget ut av komfortsonen min, for livet er sterkere der.

Jeg har fine kollegaer som jeg liker å samarbeide med. Jeg har tatt del i opplevelser som gjør meg ydmyk. Jeg føler sterkt med dem som har latt meg komme nær, og jeg er samtidig takknemlig for det jeg selv har i livet mitt.

  Drømmen for neste år er å padle til Ylvingen sammen med Kjell, for det er viktig å ha en drøm i hjertet. 

 

Dette å vera i livet,
open for alt ikring,
Bunden med sterke røter
til menneske og til ting.
Gi både hjarte og hender
i omsorg som aldri svik,
var det som gav meining til ferda di
og let deg få kjenne deg rik.

 

Og den som er rik vil ha seg
eit hus som er såleis bygt,
at alle som høyrer til huset
kjenner det godt og trygt.
Og såleis at framande gjerne
kjem innom dørene der,
og aukar den rikdom som finst der før
med alt det dei sjølva er.

 

Fattig var du om aldri
i livet du kjenne fekk,
at mellom deg og dei andre
levande straumar gjekk.
Av tillit og varme som styrkte
kvart band som til livet deg batt,
og lar deg få kjenne, når alt blir gjort opp,
at meir enn du gav, fekk du att.
– Haldis Moren Vesaas –

 

Lucia

 

” Natten er mørk og stum,
med ett det suser.
I alle tyste rom,
som vinger bruser.
Se, på vår terskel står,
hvitkledd med lys i hår,
Santa Lucia, Santa Lucia. “

 

Dette er resultatet av kreativ livsglede for eldre. Det gikk mot helg, og vi var i adventsmodus. Line hadde så veldig lyst til å finne på noe, og dermed var vi i gang. Kjøkkenet stilte med kanelsnurrer, Cecilie kjøpte med seg glitter og lys på tur inn, og lærling Malin klippet lysmansjetter. Ingema, med den flotte manken, ble kommandert til å bære håret utslått. Hun var selve Lucia, av tre grunner. Hun har det fineste håret, hun har den beste sangstemmen, og hun stråler mest av oss alle. 

Og våre brukere lyste opp. Det skal så lite til.

Fantastisk flott gjeng å jobbe sammen med. Vi kommer i alle aldre og i alle utgaver, og sammen er vi et sterkt lag. Det er sånt som dette som styrker samhold og jobbglede, når det blåser som verst på toppene.

Fredag var vi invitert på kveldsmat hos min bror med familie. Det var så artig! Nydelig mat og god drikke. Varmen rundt et kveldsmatbord. Artige historier og mye latter.

Når du trives så godt at du ikke tenker på å gå hjem, når du danser på stuegulvet, og når du kler deg ut med maske. For ei som ikke er særlig hemningsløs, og som hater å kle seg ut, så sier det alt om hvor bra det var. 

 

Hvis jeg ikke husker feil, så tok jeg på meg ansvaret for å arrangere Solsnu-fest neste helg.

Ungdommen hadde bakedag hos mormor og morfar lørdag. En tradisjon som alle setter pris på. Besteforeldre er gode å ha.

Lørdag kveld var jeg hos kjæresten. Varmt hus, tente lys og god mat. Jeg sa pent god natt kl 22.30, og sov til 11.30. Det var nesten litt sjokkerende, og samtidig sjokkerende godt. Det er litt sånn at jeg legger fra meg hverdagsstress og grubletanker hjemme, og bare slapper av. Jeg er ikke så tam og trøtt alltid, men i går behøvde jeg det visst. 

Milla fikk seg en fin luftetur sammen med Kjell på søndag, mens jeg valgte å bake lussekatter. Nå lukter det bakst i hele huset, og jeg er opplagt og varm. Fordi jeg er heldig.

 

Så godt det er å få sånn omsorg. Bare sette seg ned, og bli litt bortskjemt. Kjenne varmen fra noen som er glad i meg. 

Det er så godt å gi, men det er også godt å få. Det er bare det, at det nesten krever litt trening å være mottager. Jeg har mange i min nærhet som bryr seg, og jeg har mange å bry meg om. Det er godteskåla mi nå i adventstia. Å vite at jeg har denne skåla, som er full av fine mennesker. Jo mer jeg gir, desto fullere blir den.

Den flommer over av godhet.

 

 

Ei magisk skål, som heldigvis aldri blir tom. Noen er sure og noen er søte. Det finnes dem som er grønne av misunnelse, mens andre skinner gult som sola. Det er røde hjerter i skåla, og det er glefsende krokodiller. Det finnes sterke drops og geletopper. Denne blandingen av egenskaper som bor i oss alle. 

Ei varm og god helg er snart over. Ute snør det. Det drysser hvite flak fra himmelen, og akkurat i kveld er snøen postkort-magisk.

 

 

Bæssmorfang

 

Advent. Den lune, varme ventetiden.

Jeg har venninner som har mistet barn, og jeg har venninner som nyter livets dessert. I dag ble ei av mine aller nærmeste venninner mormor, og jeg har utnevnt meg selv til ekstratante. Noen av mine venninner har opplevd begge deler. De lever midt i alt. De opplever sorg og savn, samtidig som de kjenner på gleden over små barnehjerter. Hjerter og kropper som er fulle av forventning og liv.

Når vi er så midt i livet som vi er nå, så er erfaringene mange. Vi håper jo at det er det vi er, midt i det hele, sånn at vi har mange år foran oss. Vi balanserer mellom generasjonene. Og det er noe med advent og jul som gjør at følelsene ligger rett under huden.

Alt blir sterkere. Til og med fargene. Jeg tåler alt og ingenting i denne tiden.

Det skal mye til for at jeg ikke gjør alt jeg kan for å skape ei varm jul, og det skal lite til før jeg blir rørt og vemodig. Det er som en storm på innsiden enkelte dager.

Jeg blir kastet hit og dit, og jeg vet aldri når disse vindkastene kommer. Det kan være en sang på radioen, eller det kan være et minne.

Heldigvis er jeg så heldig at jeg har trygge og gode juleminner. Jeg åpnet alltid de myke pakkene først, fordi jeg visste at det var ullsokker og en pengeseddel inni. Trygt og forutsigbart, og litt kjedelig.

Nå vet jeg at det var kjærlighet i hver en maske. Jeg vet at jula var magi, og jeg vet at verden var et hus med fire vegger.

 

En skulle vøri fire år i romjul
da julelysa brente dagen lang –
og væla var et hus med fire vegger,
der saligheta var et bæssmorfang.

– Alf Prøysen –

 

Vårt hus var likevel åpent for alle som behøvde det. Det var fri flyt av budbringere. Farmor og farfar innlosjerte emmisærer og misjonærer, enten det var jul eller påske. De fikk den beste senga og den fineste maten. De omreisende takket for seg med bønn og tårer. Hvorfor talte de til gråten tok dem, når de skulle bære fram et gledens budskap? Jeg lyttet og undret meg, og skjønte egentlig ingenting.

Mamma var minst like inkluderende, og inviterte nyskilte onkler i tur og orden. Åpent hus for trengende, spesielt i jula.

Den tanken er egentlig god. Åpen dør og velkommen skal du være, i stedet for å stenge døra for andre enn kjernefamilien. Det er en familiehøytid, og godt er det, for den som er så heldig. 

En dag vil jeg feire julaften sammen med de som bor på gata. Være til hjelp, sånn at de kan få et godt minne. Røre i suppegryta. Jeg vil ikke gjøre det for at jeg selv skal føle meg bedre, selv om det sikkert vil føre til at jeg føler meg bedre. Det skal ikke være sånn at jeg gjør det for å lette min egen samvittighet, eller for at jeg vil kjenne på følelsen av å være bittelitt lik Den barmhjertige Samaritan. Han har jeg hørt mye om.

Jeg vil gjøre det for at det er selve kjernen i livet. Å vise omsorg. Alle kan trå feil, og ingen kjenner dagen. Det er varme det handler om.

Og suppe kan til og med JEG lage.

 

 

 

 

Sjå treet

 

Sjå treet.
Einsamt står det, nakent
i kaldt, gullbleikt mars-gry
med skarp kant av skaresnø
kring foten.

Dei andre tre her på sletta
står samansigne i stivt bar
og søv trygt i sin vinter.
Men dette er annleis enn dei.

For dette aleine er nakent
og ventar lauv.
Knuppane ligg alt som dropar
tett etter kvar ein kvist.
Varsamt og vàkt, urørleg
står treet og ber sin skatt
med veikt skin som av perler
kring seg frå rot til topp.

Gå ikkje nærare.
Stilt skal det vere her enno,
ingen må vakne her enno,
men snart, snart – –
derfor ligg dette mjuke skimmer
vàrt som ein lykkeleg draum
over det sovande liv.

Alt på vår jord som ber knuppar
og veit si fullbyrding nær,
har dette skimmeret kring seg
av venting og togn og draum.

Så rart å ha sett det treet.
Så godt å ha vore det treet
– og vere det, enno ein morgon.

– Halldis Moren Vesaas –

 

 

Noen ganger finner jeg så fine dikt. Små perler som får meg til å tenke at sånn, akkurat sånn er det. Treet er et så godt symbol. Et lite, sart tre, plantet i kjærlighet, som forsiktig roter seg. Suger til seg næring og solskinn. Bøyer seg for stormen, og reiser seg igjen. Sterkere for hver gang. 

Noen trær vokser opp under karrige forhold, mens andre utfolder seg i jordsmonn som gjør dem sterke og trygge. Noen blir overdøvet av andre trær. Disse som bruker røttene til å stjele andres næring. Andre står tett sammen, og søker ly hos hverandre. Beskytter når vinden rusker tak, og vet at de har støtte. Det finnes trær som står alene. Likevel, og til tross for at jeg undrer meg på hvor i all verden de henter næringen fra, så kneiser de stolt mot himmelen. Noen av dem er vindskjeive, men de står der likevel. De lar seg ikke knekke, og viser hele verden at de er stolte av den de har blitt.

Denne styrken beundrer jeg. 

 

EN STJERNE SKINNER I NATT
Denne stjerna ga meg den etterlengtede adventsfreden. En god investering, som skinner varmt mot svarte natta. Jula er både lys og mørk. Jula er inkluderende, men også ekstra ensom for den som allerede er ensom. Jula er gode minner og såre minner, den er glede og sorg. Det som betyr mest for meg, er å holde julehjertet åpent året rundt. Se menneskene rundt meg, og høre hva de har å fortelle. Jeg vil lytte og lære.

Jeg vil ha mot til å følge min egen ledestjerne. Jeg vil investere tid og omtanke i vennskap. Gi når det behøves, få når det er nødvendig, se og bli sett. Jeg har lært at det er det livet handler om. Nå som jeg er 48, så har jeg det motet som skal til. Det tok litt tid, men hvilken reise.

 

  I jula skal vi møtes. Alle skal be inn til selskap og alle skal kjøpe gaver. Alle skal være ekstra rause og snille. Vi brenner flere lys enn ellers, og vi tenker flere gode tanker enn ellers i året. Det er varmt og fint. Jeg er glad i jula, men egentlig er jeg mer glad i de vanlige dagene. Dem er det flest av, og det er dem vi lever livet vårt i.

Det er i hverdagen jeg synes det er ekstra viktig å løfte blikket. Se verdien i det jeg har rundt meg, og sette pris på dem jeg har i livet mitt. Det er lov å dele ut varme og inkludering hele året, og ikke bare gjemme det til jul, eller pakke det bort når jula er over.

Jeg elsker hverdager med glitter på.